Mountainbike SM

Som många i cykelkretsar vet om så är ett av årets (om inte årets) mest prestigefyllda event snart här, och självklart ska vi fylla på med lite information om detta.

Det vi pratar om är självklart SM i Mountainbike vi pratar som kommer hållas i Värnamo i Småland mitt under högsommaren mellan den 14e och 17e juli 2016. Detta är givetvis den största dagen bland alla Mountainbiketävlare i Sverige och vi hoppas givetvis på att det blir en stor uppslutning med en taggad publik för att stötta våra åkare! För dig som besökare är det självklart gratis inträde och mat och fika finns att köpa på plats om du inte tagit med dig en egen picknick. För att du som åkare kan se så mycket som möjligt av racen så kan du sitta i Borgen Arena där utsikten är som bäst. Parkering finns det gott om i närheten av Borgen arena.

Det kommer vara tre olika tävlingsgrenar under dagarna och alla är i olika stilar såklart för att täcka så många av åkarna som möjligt. För ett smakprov på hur en Mountainbiketävling kan se ut så kika in denna videon:

  • Den första tävlingsformen är XCE vilket i princip är cross country-åkning. Detta event är en form av sprint som också innehåller eliminering för åkarna. Det är en kortare bana på cirka 1000 meter med rejäla Cross Country-delar där åkarna startar med 15 sekunders mellanrum och tävlar om att få så bra tid som möjligt. Sedan kommer en utslagsningsdel ta plats där totalt 4 åkare tävlar samtidigt och de bästa går vidare. Finalheaten här startar runt 13.00.

 

  • Det andra eventet är XCO vilket är en längre bana som ligger på 5-6 kilometer där allt kommer finnas. Stigningar, nedförsbackar, rötter, tekniska delar, sten och drop kommer vara en del av banan. De allra svåraste delarna kommer kunna undvikas med en lättare rutt vid sidan om. Denna banan kan ta mellan 50-110 minuter beroende på hastighet.

 

  • Det tredje eventet som går av stapeln är XCR vilket är en stafett för seniorer. Det är lag i 3 personer i varje och minst en deltagare i varje lag måste inneha en licens från Veteran, Herrjunior eller DamElit. Det kommer även finnas ungdomsstaffetter där den sammanlagda åldern inte får stiga över 41 år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *