Första italienska vinsten i Giro d’Italia

Nibali vinner bergsetapp

Årets omgång av Giro d’Italia som även är 100-årsjubiléet har hittills mest handlat om de två åkarna Tom Dumouling från Nederländerna och Nairo Quintana från Colombia. Men under den 16e etappen så hände något som var en chock för många.

Italienaren Vincenzo Nibali från Messina på Sicilien ses som många som en av de bästa cyklisterna i världen, speciellt när det kommer till bergsetapper. Under den 16e etappen av totalt 21 stycken så slog bomben ner. Under den kanske tuffaste etappen under hela racet, etappen som tar cyklisterna upp på hela 2758 meter över havet där snön fortfarande ligger meterhög på sidan av vägen så slog Nibali till med en av de absolut bästa etapperna vi sett hittills under Giro d’Italia. Under klättringen så lade han i Charlotte Kalla-manér i en växel till och klättrade förbi täten och på vägen ner så var det endast han och en cyklist till som slog om titeln, och i den mycket energifyllda spurten så var det Nibali som drog det längsta strået med en hårsmån!

I och med vinsten så knaprade Vincenzo Nibali in på ledarduon Tom Dumoulin och Nairo Quintana och ligger nu endast 1 minut och 12 sekunder efter Dumoulin och cirka 30 sekunder efter Quintana. Det ser alltså ut som att de sista tre etapperna som går av stapeln nu den 26e, 27e och 28e maj kommer att bli extremt viktiga. Dagens etapp och morgondagens etapp består av en bergsbestigning vardera och det hela avslutas sedan med en 29.3 kilometer spurt som sedan går i mål i Milan. Spänningen har inte varit så hög på många år under Giro d’Italia och frågan är om Nibali kan försvara sitt lands egna cykelrace på det 100e jubiléet under de kommande dagarna. Vi kommer givetvis hålla stenkoll och uppdatera hur det går! Här nedan kan du se höjdpunkterna från den omtalade etappen där Nibali bland annat hoppar med cykeln över en vattenpöl i nedförsbacke med cykeln för att inte tappa grepp på däcken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *