Cykla utan väg?

En av de stora fördelar som finns med mountainbikes är just deras flexibilitet och användbarhet vid väldigt skiftande förhållanden och förutsättningar. Vi har tidigare berättat om utflykter och cykeltävlingar, sportgrenar och olika cykeltyper för olika ändamål. Men en vanlig förutsättning för att kunna cykla, eller smidigt ta sig fram på annat vis för den delen, är ju att det faktiskt finns någon form av väg att använda. Delvis ur en säkerhetssynpunkt, men också för att det helt enkelt är mer praktiskt att cykla där topografi och vegetation inte innebär ett allt för stort motstånd.

Poängen med att cykla är ju densamma som med andra fordon, med skillnaden att cykeln istället för att drivas av en motor ger oss möjligheten att mekanisera vår egen rörelseenergi, för att genom dess kuggar, kedjor, växlar och hjul låta oss färdas längre och snabbare än vad vi skulle ha klarat för egen maskin. Det vore naturligtvis väldigt häftigt om ett par skor kunde åstadkomma samma sak, men det finns en anledning till att cyklar har kommit att utvecklas så mycket som de har och att de numera är så pass komplexa och dyra som de är.

En person som dock har gjort en karriär av att trotsa många vanliga föreställningar om vad som är möjligt att göra med cyklar, är Danny MacAskill från Skottland. Denna 30-åring har med sin arsenal av BMX-er, Trial cyklar och Mountainbikes åstadkommit saker som de flesta av oss bara kan drömma om. Det är mycket möjligt att vi återkommer till dessa bedrifter framöver, men för att åtminstone för tillfället stanna kvar vid mountainbike och natur temat som vi ägnat oss åt så mycket hittills, så vill vi istället visa vilka möjligheter de flesta av oss faktiskt har med lite våghalsighet och en riktigt bra och tålig lättvikts mountainbike. Nåväl, man behöver kanske inte cykla precis längs kanterna på berghällar intill höga stup, men vem blir inte sugen på en äventyrlig utflykt i bergen efter att ha sett denna video av Danny som gör det han är bäst på, i Isle of Man?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *