Börja tävla i Mountainbike!

Mountainbike föddes i USA på 1970-talet då några cykelentusiaster ville utforska terrängen bredvid landsvägen. De blev genast förälskade när de fick känna på fartkänslan och adrenalinet på de slingrande stigarna. Efter detta har det rullat på i en rasande takt. Numera består Cykling av flera olika tävlingar, från spring till långlopp, så det är lätt att hitta en favorit. De största OS-disciplinerna är cross country olympic (XCO), ganska nära det har vi långlopp, cross country marathon (XCM) och sprint, cross country eliminator (XCE). De andra grenarna är lite mer fartfyllda och dessa är downhill (DHI), enduro (END) och 4X (4X). Här nedanför tänkte vi gå igenom de olika grenarna så att du får en bättre uppfattning om vad det finns för tävlingar.

Downhill mountain bike

Cross Country Olympic (XCO)

I denna disciplin startar man i olika klasser och kör ett antal varv på en rundbana som är mellan 4-6 km lång. Varven bestäms före loppet. I banan kommer det finnas ett antal hinder såsom stenkistor, hopp, dropp och mycket mera. Banan utformas för det mesta som en treklöver där de tävlande kommer ses vid flera tillfällen.

Cross Country Marathon (XCM)

Detta är nog den simplaste av de olika disciplinerna. Det är långlopp och det passar de flesta cyklister. från proffs till nybörjare. XCM startar av med en masstart där man kör på en bana som är ungefär 60-120 km. Rent tekniskt är XCM lättare än XCO men XCM kräver mer teknik.

Cross Country Eliminator (XCE)

XCE brukar vanligtvis kallas för sprint och den fungerar likadant som längdskidåkarnas variant. Cyklisterna startar av 4 och 4 i heaten, istället för 6 som längdskidåkarna. De 2 första cyklisterna går vidare till nästa heat och banorna brukar ligga på ungefär 500-1000 meter.

Cross Country Team Relay (XCR)

Detta är också en väldigt simpel form av tävling. Det är 4 cyklister i olika klasser där alla kör ett banvarv var.

Downhill Individual (DHI)

Downhill Individual är min absoluta tävling inom Mountainbike. Det är även den farligaste, fartfyllda och adrenalinpumpande tävling. DHI är i princip cyklingens svar på störtlopp. Cyklisterna startar längst upp på ett berg och ska ta sig hela vägen ner snabbast. Den internationella tävlingstiden ligger på 2-5 minuter. Det finns även DHM vilket är samma sak som DHI förutom att det är en masstart, detta är däremot mycket ovanligare.

Enduro (END)

Enduro är också en riktigt rolig disciplin. Enduron har växt enormt mycket i storlek de senaste åren så du kommer nog se en hel del Enduro tävlingar i framtiden. Tävlingen är som en lite snällare downhill-bana och transportsträckor mellan mål och start. Man kan tänka sig ungefär samma upplägg som en rallytävling. Tiden mäts däremot bara på special- eller downhillsträckorna och läggs sedan ihop då man avslutat ungefär 5 sträckor.

4X

4X fungerar precis som skicross, fast på cykel. Det börjar med att kvala i några kvalåk. När sedan de 8 bästa blivit utvalda möts de 4 och 4 tills en segrare blir vald. Banan tar endast runt 30 till 60 sekunder, vilket gör detta till en tävling fylld med adrenalin.

Detta är de absolut vanligaste och populäraste tävlingsformerna som finns för cykling. Är du sugen att börja tävla rekommenderar vi dig att du läser dig på lite mer innan du bestämmer dig. Kom också ihåg att alltid ha en hjälm på ifall du ska tävla.

Vill du värma upp lite innan så kan du kika på mountainbike i alperna.

Detta året kommer det att hållas flera tävlingar i Sverige. Som cykel intresserad blir 2018 med andra ord ett riktigt bra cykelår. Några andra som kommer att gynnas med detta är svenska spels slotmaskiner Jack Vegas. Dessa hittar du i nästan varje kiosk i Sverige. När OS och VM visas på tv så blir det även ett riktigt stort event för jackvegas, då många sätter sig och spelar på dessa under pauserna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *