Köpa sin första Mountainbike

cykeldirekt-mtb

Cykeln har redan funnits i hundratals år, och självklart har den använts för att cykla över berg och sten, ett verktyg för att ta sig fram helt enkelt! Det var dock först på 70-talet som sporten mountainbiking verkligen slog rot, och det kom ett årtionde efter till Sverige. Det finns dock enormt många olika cyklar beroende på vad du som cyklist är ute efter, om du är tävlingsåkare eller bara gillar att motionera med cykeln. Det finns idag cyklar av så många olika typer att du knappt kommer ihåg vad alla skillnader är.

Hjulstorlek och olika dämpningar

När vi pratar om hjulstorlek är det oftast tre storlekar vi pratar om, 26”, 27,5” och 29”. Självklart finns det olika storlekar på grund av olika orsaker, så vi kollar lite närmre på dem här! 26” är en tävlingscykel för dig som åker på snabba banor med mycket svängar och tekniska delar. Du får med 26-tummaren en snabb acceleration samtidigt som du har små däck vilka är lättare att flytta över tekniska rundor. Många som åker på 26” föredrar Hardtail-fjädring vilket innebär att du bara har dämpning fram på cykeln. Detta ger bakhjulet en snabbare acceleration, men du måste ändå vara med i svängarna då det kan slå hårt på bakdelen! Märken som gör bra 26” med Hardtail är bland annat Scott, Crescent och Peak Cycle. Dock är märket betydlig mindre viktigt, du kan hitta bra cyklar bland alla märken, det är den som passar dig bäst som är viktigast!

29” är den största storleken vi vanligtvis talar om i MTB-kretsar. Eftersom hjulen här är mycket större så accelererar cykeln inte lika snabbt som t.ex. 26-tummaren, men när du väl fått upp farten så kommer du garanterat rulla snabbare! Du får ett bra grepp och det används vanligtvis i länge lopp. Ska du t.ex. cykla den populära cykelvasan så kan en 29” med hardtail vara att föredra. Hjulstorleken på grund av de mer platta ytorna för att hålla en bra fart, och hardtaildämpning för de mer terrängfyllda delarna. Fulldämpad 29” kan föredras för dig som cyklar mer i skogspartier med mycket rötter och stenar. Du kommer ändå ha den höga farten men kan hantera landningar och hårt terräng bättre. 29” hardtail är BMC ett framstående märke, men även Scott, Peak Cycle, Crecent, Ridley och Bianchi är bra tillverkare för denna typ. När det kommer till fulldämpad är Bianchi, BMC och Scott de bästa tillverkarna.

Sedan har vi också storleken 27,5 tum. Detta ses av många som en sorts hybrid mellan 26” och 29”. Vill du cykla både grusvägar där distans kommer vara en stor del, men även ta cykeln och köra riktigt tekniska banor så kan en hardtaildämpning vara att föredra. Du får en snabb accerelation och klarar av den mjuka terrängen som tekniska banor erbjuder. Ska du dock hoppa runt bland rötter och stenar så är fulldämpad 27,5” något att föredra. Du får här en mycket bra fart, och en cykel som är lite enklare att kontrollera än en 29”. Action och fart i hård terräng är det som står på listan för dig som vill testa på denna rackare! 27.5” Hardtail är det Crescent, BMC, Scott och Ridley som gör allra bäst. Heldämpad är Scott den allra främsta tillverkaren utav.

——————————————————————

Nu har vi nämnt cyklar som du kan köpa från 4000 kr till 40,000 kronor, så som du förstår finns det en uppsjö av cyklar att titta på. Vi hoppas dock du har förstått att olika storlekar på däcken och olika dämpningar på cykeln ger olika typer av åkningar. Har du några mer ingående frågor så skriv till oss så ska vi försöka svara så snabbt som möjligt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *